E-bib.be

Uw referentie-bibliotheek voor elektriciteit, elektronica en e-commerce

 

VOIP
VoIP of voice over IP (internetprotocol) is een nieuwe techniek. Je kan daarmee onbeperkt bellen via internet. Natuurlijk moet je nog altijd je internetabonnement betalen, maar dat is dan ook alles. Vooral Skype heeft bijgedragen tot de bekendheid ervan, maar echte voip gebruikt het SIP-protocol. Met Skype heb je ook nog altijd een computer nodig, met VOIP en het SIP protocol niet. Er zijn nu ook al "cordless VoIP phones" Dit zijn telefoons die via een klein tussenstation, direct gekoppeld aan uw modem of router, verbinding maken met het internet. Een telefooncentrale is niet meer nodig. Voor gebruik in en door KMO's in België, kan vooral de firma Silvertec worden aangesproken.

Je kan nu niet alleen met je normale telefoonlijn of met de (TV)kabel telefoneren, maar ook met je gewone internetverbinding. Internettelefoneren kennen de meesten door Skype. Skype is een goed systeem voor huishoudelijk gebruik, maar voor professioneel gebruik is er VOIP of "Voice over Internet Protocol". "Echte" VOIP is bovendien goedkoper en minder amateuristisch. Al kan nu ook bij Skype een "echt" telefoonnummer worden verkregen, VOIP blijft toch supperieur.

In tegenstelling met de gewone telefoon, bel je met VOIP digitaal. Gewone telefoons kunnen nog altijd worden gebruikt met een tussenstukje (ATA adapter) tussen je telefooon en je modem of router. Er is geen computer nodig. Het is met VOIP ook gemakkelijk om een kleine telefooncentrale na te bootsen en ook zogenaamd IVR (je weet wel: "druk op 1 voor ..., druk op 2 voor ...") Een "hardware" telefooncentrale hoeft niet, een gewone PC kan dat voor zich nemen. En ook dat hoeft niet, want deze VOIP telefooncentrale kan worden gerealiseerd op de server van de VOIP-aanbieder. Ideaal voor KMO's dus. Je telefoongesprekken kunnen zelfs worden doorgestuurd naar je GSM, of naar de andere kant van de wereld. Omgekeerd kan je vanuit de andere kant van de wereld (als je daar een internetaansluiting hebt) telefoneren met hetzelfde nummer alsof je thuis bent. Je kan ook vanuit gelijk welke plaats je voice-mail op je VOIP-lijn raadplegen, net zoals bij een GSM, maar veel goedkoper.

Een VoIP operator zoals HeWiCOM of Silvertec gebruikt in tegenstelling tot Skype, ook een standaardprotocol. Dit protocol wordt SIP genoemd. Het voordeel is dat je onderling tussen operatoren kan bellen (en dikwijls gratis of tegen zeer laag tarief) en dat er ook een enorm aantal telefoontoestellen of andere apparatuur op de markt is die geschikt zijn voor uw installatie (elke voip-telefoon, voip-centrale, voip-adapter, SIP-toestel, ... is alijd geschikt om ook te worden gebruikt door andere VOIP operatoren). Skype koos voor een eigen protocol, waardoor alleen hun eigen apparatuur bruikbaar is of deze van hun "bevriende" leveranciers, tenzij u genoegen blijft nemen met een koptelefoon en micro om te communiceren. Er is dus geen enkel risico dat je aan één provider gebonden zou zijn. Je kan altijd overstappan naar de concurrentie, zonder van toestel of systeem te moeten veranderen. Je kan zelfs tegelijkertijd lid zijn van verschillende VOIP-operatoren.

Voor de meest eenvoudige VOIP-telefonie heeft u alleen een internetaansluiting nodig (liefst breedband), een koptelefoon met micro en een VOIP-abonnement. Je kan dan zowel telefoon ontvangen als zelf bellen met een gratis softwareprogrammaatje op je computer. Maar een echte VOIP-telefoon of een VOIP-adapter op een gewoon telefoontoestel is natuurlijk wel aangenamer. Dan heb je trouwens geen computer meer nodig en hoeft deze dus ook niet altijd aan te staan.

VOIP-apparatuur kan u onder meer aanschaffen bij Silvertec. Silvertec is vooral specialist in het plaatsen van toestellen en netwerken voor groeiende KMO's, die stap voor stap willen overstappen van gewone telefonie naar VOIP-telefonie. Indien gewenst kan die firma ook zorgen voor de verbinding van al uw verschillende locaties en van uw eventueel thuiswerkende medewerkers. Die bellen dan allemaal gratis naar elkaar en ook naar alle bedrijfslocaties, waar ze zich ook in de wereld zouden kunnen bevinden.

Ook internationaal bellen is met VOIP zeer goedkoop en bellen vanuit het buitenland naar de bedrijfsvestiging of de thuiswerkers is zelfs gratis. Het bellen van noodnummers is niet mogelijk. Dat laatste komt omdat de operator van een noodnummer altijd moet weten vanwaar het telefoongesprek vandaan komt. Het voordeel van VOIP dat je van overal kunt bellen met toch hetzelfde telefoonnummer, is dus voor dit geval een nadeel, want dan weet de ontvanger van het gesprek niet van waar u belt.

Een VOIP-operator kan je een gewoon Belgisch telefoonnummer toewijzen om te worden gebruikt als zogenaamd DID-nummer (een telefoonnummer dat je gebruikt met je VOIP toepassing). Maar ook dat hoeft niet. Om te bellen, of gebeld te worden, hoef je geen "telefoonnummer" te hebben. Een gewoon telefoonnummer is alleen nodig als je ook vanaf het gewone telefoonnet gebeld wil worden.

Met VoIP-telefonie kunt u veel besparen en dikwijls gratis bellen, soms zelfs naar het buitenland. Ook GSM-nummers in binnen- en buitenland kunnen zeer goedkoop worden gebeld. Het volstaat om een zogenaamd belkrediet te kopen. Bellen naar klanten van dezelfde VOIP-operator is bijna altijd gratis, net zoals bij Skype, maar je bent bij een SIP VOIP niet beperkt tot die ene operator. Een plaatselijk telefoonnummer (DID-nummer - bijvoorbeeld in België) is bruikbaar in heel de wereld, terwijl je toch de Belgische telefoontarieven niet hoeft te betalen. Niet alle VoIP-operatoren bieden echter zo'n "Belgisch" DID-telefoonnummer aan. Bovenvermelde Silvertec kan dat wel voor u in orde brengen.

Een klein nadeel van internet-telefonie is de mogelijke echo of vertraging als gevolg van het feit dat je eigenlijk altijd internationaal belt, want met VOIP ken je geen afstanden. Alle informatie gaat via internet-routers de wereld rond. Voor de rest is de geluidkwaliteit zelf uitstekend, want je belt immers digitaal. Hiervoor is natuurlijk wel wat bandbreedte nodig, een gewone telefoonmodem zal iets minder presteren dan ADSL of kabel.

Publicitaire aanbiedingen

Terug

 

  www.e-bib.be is een iniatief van de firma HeWiCOM.